Apa tujuan hidup ?

Kalau fikirkan kembali ,
Apa tujuan hidup kita sebenarnya ?
Back to Him , I supposed .

Alhamdulillah . At last , setelah hampir sebulan bermalas malasan ,
I had finished read Contengan Jalanan . Dada terasa sebu , mata 
dah berair , hati terasa sayu . Memang tersentap betul jiwa . Haih , 
sedihnya . And once again , Hlovate berjaya membuatkan hati 
tersedar sekali lagi . So hari ni nak berkongsi sikit apa yang I did 
learn in the novel full of inspiration . Hmm , memang banyak . 
Banyak sangat . The meaning of life . The meaning of Ramadhan . 
The meaning of musafir . The meaning of jihad . The meaning of
silaturahim . The meaning of arts . The meaning of music .

Yes , betul betul terkesan dalam jiwa ni .


The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th .
(The Eleventh Hour)


Sungguh . Mencengkam jiwa . Menyesakkan dada .

I don't want to be the man that dies on the 11th while aiming 
the 12th hour Masih belum terlambat . Pintu taubat masih terbuka . 
I do believe that . Semua belum terlambat sebelum mati , semua belum 
terlambat sebelum matahari terbit sebelah barat . Sungguh rasa nak 
berubah . Sungguh rasa nak bangun solat tiap tiap malam . Sungguh
rasa nak buat terawih tiap malam Ramadhan . Sungguh rasa nak buat 
qiamullail . Sungguh rasa nak belajar bersungguh sungguh . Sungguh 
rasa nak ada tujuan hidup . Sungguh rasa nak berjihad ke jalan Allah 
SWT . Sungguhlah , rasa nak berubah .

It made me thinking , life is short . Kalau bukan sekarang , bila lagi ?
Aku bukan sempurna , maybe this thingy pun tak tentu dapat dilaksanakan . 
But InsyaAllah , I will try . Bukan mudah untuk kita realize tentang life , 
apatah lagi dah dekat akhir zaman macam ni . Kalau pun pada usia muda 
macam ni aku mati , I don't want it to be sia sia. Siapa kata umur 20 nanti 
baru boleh berubah ? Siapa kata dah tua baru nak insaf ? Patutnya umur 
seusia kita nilah dah mula berjihad . Walaupun pada pendapat sendiri , I 
should begin earlier , tetapi apa salahnya ? 

Tolong sesiapa sedarkan aku kalau aku lalai dan leka .
Aku nak berubah . InsyaAllah , selagi belum terlambat .


"...Ya Tuhan kami , janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa 
atau kami bersalah . Ya Tuhan kami , janganlah Engkau bebankan 
kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada 
orang orang sebelum kami . Ya Tuhan kami , janganlah Engkau pikulkan 
kepada kami apa yang tak sanggup kami pikul . Beri maaflah kepada kami ;
ampunilah kami ; dan rahmatilah kami . Engkaulah Penolong kami..." 
(Al-Baqarah:286)

InsyaAllah .


Read and Heed ;




**Quotes and tafsir taken from @ Contengan Jalanan : Hlovate .


keys off ~
as.da.name.given :)

Photobucket