Aku percaya semua orang ada sifat baiknya.


Semua . Tiada yang terkecuali .

Samseng lah macam mana pun lelaki tu ,
Bitchy lah macam mana pun perempuan tu ,
Langsi lah macam mana pun mulut orang tu ,
Heartless lah macam mana pun seseorang tu ,

Mereka tetap ada sifat baiknya .
Mungkin tak banyak , mungkin sikit aje .
Tapi tetap ada .

Cuma terkadang , kita lebih nampak kejahatan kebitchyan
kesialan kelangsian keheartlessan mereka daripada kebaikan 
mereka . Normal la tu , manusia lebih suka cari keburukan 
daripada kebaikan seseorang kan ? 

Yang kelakarnya , kadang kadang hanya sebab 1 kesilapan 
kita terus prejudis dengan orang tu . Padahal sebenarnya dia 
ada masalah dengan orang lain . Padahal dia gaduh dengan orang 
lain . Padahal dia kawan dengan boyfriend orang lain . Padahal 
dia takde kena mengena pun dengan hidup kita . Tetap jugak kita 
nak rasa dia jahat . Tetap jugak kita nak rasa dia bitchy . Tetap 
jugak kita rasa menyampah dengan dia .

Kenapa hah ?

Aku rasa hidup ini perlu variasi . Kalau takde perempuan bitchy 
macam mana kita nak appreciate perempuan yang baik . Kan ? 

Dan aku rasa kita kena ubah cara pemikiran kita . Jangan nampak 
jahat orang aje . Jangan nampak salah orang semata mata . Jangan 
tuduh membabi buta . Jangan benci orang tak semena mena . Jangan 
cakap orang semua kita nak percaya .

Untuk apa semua yang berlaku dalam hidup kita dan orang sekeliling 
kita , ada sebabnya . Hikmahnya mungkin tak nampak sekarang , tak 
nampak dalam jangka masa 2 3 tahun lagi . Tapi akan ada suatu hari 
nanti , kita bakal sedar , untuk apa saja yang Tuhan hadapkan pada 
kita hari ini , ada makna tersembunyi .

In studies , we learn and then we have to sit for a test .
However , in life , we face test and only then we learn something 
from it .

Pernah dengar ? And well that's the irony of life .

Jadi bila orang lain bitchy orang lain menyamseng orang lain buat 
mistakes in their life , sebolehnya kita jangan judge . (atau kalau nak 
judge sangat , let's keep it to JUST ourselves) sebab itu mungkin ujian 
Tuhan untuk diorang . Bahagian kita tak tau lagi macam mana kan ? 

Tugas kita , belajar sesuatu dari kesilapan orang dan diri sendiri. semoga 
kita tak ulang kesilapan yang sama semoga kita dijauhkan Tuhan dari 
kesilapan kesilapan yang merosakkan diri . Bukan judge orang tak tentu
pasal .

Mari ingat satu perkara ,

Hidup ni macam karma .
Dan karma tu terjadi tahu ?
So , muhasabah diri kita .
Semoga aku , kau dan kita semua akan mendapat petunjuk daripada 
Allah SWT . InsyaAllah . Amin ;)


keys off ~
as.da.name.given :)

Photobucket