La Tahzan , Innallaha Ma'ana.



Korang pernah dengar ayat kat atas ni ? I am very sure that anyone of you used to hear
this phrase . 
Kalau kita translate-kan dalam Bahasa Melayu maksudnya ialah :
"Jangan bersedih . Allah sentiasa bersama kita ."
In English we say as :
"Don't be sad . Allah will always with us ."

So kawan kawan , jangan bersedih ok walau apa pon dugaan atau cabaran yang kita hadapi
dalam hidup kita . Situasi yang selalu membuatkan kita sedih :

1. Tidak ada orang yang mahu membantu kita bila kita ada masalah .
Situasi ini akan membuatkan kita sedih . Bila kita jatuh , tak ada seorang pon yang ingin 
menghulurkan tangan untuk mengangkat kita . Bila kita menangis , tak ada seorang pon 
yang datang untuk menyapu air mata kita . Bila kita rasa down , tak ada seorang pon 
yang datang untuk comfort kita . At this time , kita rasa worse sangat . Mesti korang
pernah lalui situasi macam ni kan ? It's okay my sweetest friends . Just remember , Allah
sentiasa ada untuk kita . Mungkin Allah ingin mengajar kita untuk terlalu bergantung 
pada orang . Allah mengajar kita untuk bergantung kepadaNya . Sabar dan sentiasa 
berdoa pada Allah . InsyaAlllah , ini dapat meningkatkan keimanan kita sekali gus dapat
memberi ketenangan kepada kita . So , jangan sesekali menyerah ok ! :)

2. Apabila kita dihina dan dizalimi .
I know what you feel if you are go through in this situation . It hurt much . But please ,
be patient if that person tease or insult you . Don't do the same . Islam mengajar kita 
untuk tidak berdendam dan membalas perlakuan yang tidak kena pada tempatnya . Ini 
kerana ianya akan merendahkan dan meletakkan posisi kita sama dengan orang yang 
berkenaan . Jadi , jangan sedih kawan kawan . Sekali lagi saya aku ingin ingatkan , Allah
ada . Kalau hati korang dah terluka sangat dan takboleh diubati langsung , bawak la hati
tu pergi jumpa Allah . InsyaAllah , hati kau akan ok balik . Percayalah . Untuk perkara 
macam ni , hanya Allah je yang boleh tolong rawat hati kita balik .

3. Bila kita berhadapan dengan masalah .
This is common situation . Kita akan menangis bila kita ada masalah . Kita jadi lemah bila
kita ada masalah . Tapi kita sebenarnya terlupa , berhadapan dengan masalah akan 
menjadikan kita lebih kuat . Masalah mematangkan kita . Masalah menambah keimanan 
kita terhadap Allah SWT . Setiap masalah itu adalah ujian daipada Allah . Bila Allah uji 
kita , maksudnya Allah sayangkan kita kawan kawan . Dan kita perlu ingat , kasih sayang
Allah tu melebihi murkaNya . Jika ada masalah , berbaliklah pada Allah . InsyaAllah , 
everything will be fine :)

Ok kawan kawan , aku dah bagitahu situasi situasi yang biasa kita alami dan semestinya
akan membuatkan kita mengalirkan air mata . It's ok . Menangislah . Tapi jangan sampai
meratapi dan boleh memudaratkan diri kita . Bila rasa sedih , ambik wudhuk dan jumpa la
dengan Allah . Hati kita akan rasa tenang . Ketenangan yang kita takkan jumpa kat mana 
mana tempat . Ketenangan tu kita hanya akan rasa bila kita mendekatkan diri pada Allah :)

My Advice :

"Allah's answers are wiser than your prayers ." 

So , have faith in Allah SWT :)


Sumber : Cahaya Muslimah

keys off ~
as.da.name.given :)
Photobucket