Ditegur dan menggelupur.

Kau jenis pakai tudung on off . Suka ambil gambar tunjuk haircut terbaru 
dan show off . Maka , mereka yang berasa terpanggil , menegur .

"Rambut cantik , tapi lagi cantik , kalau disimpan 
untuk sang suami . Ingat ingatlah Tuhan."
Terus kau typebapaklajugilamacamMaximtengahmainpiano :

Saya memang macam ni . Tunggulah dapat hidayah . 
Tapi saya selesa cara macam ni . Kalau tak suka , 
jangan tengok . Mak bapak saya tak kisah , apa hal 
pulak awak nak banyak bunyi . Baik jaga hal awak sendiri .


Kau tahu cukur kening haram , pakai rambut palsu haram , tapi kau tak 
kisah , janji kau cantik di dunia , esok kau mati bungkus pakai kain kapan 
dah tak nampak dah rupa paras menawan . Kau ingat kau akan dapat pujian 
berganda , ye , memang mendapat , tapi ada si dia yang berasa terpanggil 
tegur .

"Awak , mengubah ciptaan tuhan itu haram . 
blablablabla..hadis , etc , etc."
Wow . Blupblup lah kau . Darah menari-nari nak menyirap ke muka .

Kubur lain lain . Saya tahu salah , tapi saya 
tahu apa yang saya buat . Terima kasih sebab tegur .
Begitu juga apabila hal hal remeh diperbesar besarkan , kerana menampakkan 
kejahilan tentang agama . Tapi kau orang moden kan , lantaklah kau nak pegang 
tangan makwe kau pun . Suka hati kaulah nak bagi good night kiss pada dia pun . 
Tapi ada yang panas berasa terpanggil tegur kau dengan cara yang tidak berbudi 
bahasa .

"Woi bodoh . Kau tak belajar agama ke ? 
Blalalalalalalala.."
Air darah menyirap cap sirap Double Lion . Kau ibarat periuk panas tanpa 
minyak . Renjis air , berdesirrrrrrr .

Assalamualaikum saudara . Saudara kalau belajar 
agama , kena tahu cara nak tegur orang . Bukan maki 
hamun orang . Blalalalalalalala . Konon nak tegur orang , 
tapi perangai sendiri macam apa lagi . Pergi mamposlah 
kau , macam kau tak pernah buat benda benda macam
tu . Ala sekarang ustaz pun tengok redtube . Tak payahlah 
kau bajet bagus sangat ah !

Hahaha . Kitakan mata yang memerhati . Kitakan pelaku . Ada masa kita 
putih , ada masa kitalah hitam berkeraknya . Aku mengingatkan diri sendiri . 
Berhentilah jadi defensif , kalau dah tahu memang betul kita salah . 
Memanglah kita akan terasa wth dengan teguran yang tak berseni langsung , 
tapi untuk apa kita bela diri , semua orang termasuk diri kita sendiri tahu , 
kita salah . It's just a shame . Berhenti mempertikaikan siapa dan cara apa 
orang menegur , tapi ambil apa yang ditegur . Kita ni jahil , maka , bila dah 
sah senget , tak payahlah susahkan diri membazir masa karang cerpen bela 
diri . Hanya menampakkan lagi kelemahan diri . Kita tak perlu mengaku salah , 
ataupun bersikap membela diri , hanya ucapkan terima kasih kerana 
mengingatkan . Apapun yang ditegur , look at the bright side , dan kau si 
penegur , bukan lesen untuk terus terusan jadi bapak ketam jalan senget . 
Matlamat tak menghalalkan cara , mereka cakap . Kalau dah ludah ke langit , 
jangan tadah muka , nanti kelepek jatuh air ludah sendiri atas hidung . 
Geli noks .

Oh ya , ini bingkisan aku tujukan pada diri sendiri . Kau terasa hati ? Bagus .


keys off ~

as.da.name.given :)Photobucket